Practice percentage aptitude questions for exams like ibps, ssc

As one of the readers of this website suggested me to add percentage aptitude questions for exams like ibps, ssc for practicing.Here is 20 percentage aptitude questions which are of basic level to brush up your concept of Percentage.
See answers of all aptitude questions at the end.

Practice percentage aptitude questions

1.Convert 3.5 into percentage?
a.0.35%
b.3.5%
c.35%
d.350%

2.Half of 1 percent written as decimal is:
a.0.05
b.0.005
c.0.02
d.0.2



3.What is 15% of rs 34?
a.3.40
b.3.75
c.4.50
d.5.10

4.Find the value of x 88% of 370 + 24% of 210 – x =118
a.256
b.258
c.268
d.358

5.60% 0f 264 is same as :
a.10% of 44
b.15% of 1056
c.30% of 132
d.None of these

6.270 appeared for an examination of which 252 passed.The pass percentage is:
a.80%
b.167/2 %
c.271/3 %
d. 280/3 %

7.It costs Re 1 to photocopy a sheet of paper.However 2% discount is allowed on each all photocopies done after 1000 sheets.How much will it costs to copy 5000 sheets of paper?
a. Rs 3920
b.Rs 3980
c.Rs 4900
d.Rs 4920

8.How many litres of pure acid are there in 8 litres of 20 % solution?
a. 1.4
b. 1.5
c. 1.6
d. 2.4

9.Rajeev buys goods worth Rs.6650.He gets a rebate of 6% on it.After getting the rebate,he pays sales tax @ 10%.Find the amount he will have to pay for goods?
a.Rs 6876.10
b.Rs 6999.20
c.Rs 6654
d.Rs 7000

10.If an agent gets a comission of 2.5% on the sales of cloth.If on a certain day he gets Rs 12.50 as comission, the cloth sold by him on that day will be of?
a. Rs 250
b.Rs 500
c.Rs 750
d.Rs 1250

11.If 120 is 20 % of a number ,the 120 % of that number will be
a. 20
b.120
c.360
d.720

12.The difference between a number and its two-fifth is 510.What is 10% of that number?
a.12.75
b.85
c.204
d.None of these

13.If 25% of a number is substracted from a second number,the second number reduces to five-sixth.What is the ratio of first number to the second number?
a. 1:3
b.2:3
c.3:2
d.Data is inadequate

14.When any number is divided by 12, then dividend becomes one-forth of the other number.By how much percent first number is greater than second number?
a.150
b.200
c.300
d.Data inadequate

15.The population of a town increased from 1,75000 to 2,62,500 in a decadeThe average percentage increase of the population per year is:
a.4.37%
b.5%
c.6%
d.8.75%

16. A student multiplied a number by 3/5 instead of 5/3.What is the percentage error in the calculation?
a.34%
b.44%
c.54%
d.64%

17.A tempoo is insured to the extent of 4/5 of its original value.If the premium on it at the rate of 1.3 percent amounts to rs. 910, the original value of the tempoo is:
a.Rs 78,500
b.Rs 80,000
c.Rs 82,500
d.Rs 87,500

18.Fresh fruit contains 68% water and dry fruit contains 20% water .How much dry fruit can be obtained from 100 kg of fresh fruits?
a.32kg
b.40 kg
c.52 kg
d.80 kg

19.How much pure alchohol has to be added to 400 ml of a solution containing 15% alchohol to change the concentration of alchohol in the mixture to 32 %?
a.16 kg
b.16.5 kg
c.17 kg
d.18 kg

20.Peter earned 40% more money than Albert .Albert earned 20% less than Micheal.Peter earned more than Micheal by:
a.10%
b.12%
c.20%
d.25%

Answer key for all percentage aptitude problems

1.d 2.b 3.d 4.b 5.b
6.b 7.d 8.d 9.c 10.a
11.b 12.d 13.b 14.c 15.b
16.d 17.d 18.a 19.a 20.b

If someone is facing problem in certain.Comment below
Thanks for reading Practice percentage aptitude questions for exams like ibps, ssc .Share Practice percentage aptitude questions for exams like ibps, ssc…

Hello, I am behind this website. Learning is an art of developing yourself. So keep learning what you like most. Do you also want to share your knowledge and help other students. Kindly join Favteacher- An unique platform for students and teachers

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *